Technische informatie Mobilane haag

De Mobilane® ‘Kant & Klaar Haag’ bestaat uit een metalen raster dat helemaal begroeid is met klimplanten. Deze planten staan in een biologisch afbreekbare bak met substraat. welke aan de onderzijde raster is geplaatst. De verteerbare bak bestaat uit kokosvezels. Deze bak wordt bijeen gehouden door een natuurlijke latex. Na plaatsing van de Mobilane Kant en Klaar Haag verteert deze bak binnen één tot twee jaar, afhankelijk van de grondsoort, voeding en vochtigheidsgraad. 

Raster en maatvoering:
De rasters zijn gemaakt van 5 mm dik verzinkt staal en hebben een maaswijdte van 100 x 250 mm. Een uitzondering is rastermaat 120 x100 cm, deze heeft een dikte van 4 mm. De maatvoering van de haag die aangegeven wordt bij het artikel is de maat exclusief de afbreekbare bak! Als u bijvoorbeeld een haag van 120 x 180 cm koopt, steekt de haag na plaatsing 180 cm boven de grond uit.              

Bevestigingsmaterialen & accessoires: 
Voor de bevestiging van de rasters kan gebruik gemaakt worden van houten of metalen palen inclusief de bijbehorende bevestigingsmaterialen en beugels. Ook kunt u bij Haagjekopen bijpassende poortdeuren aanschaffen. In onze webshop zijn al deze producten te vinden.  

Plaatsing: 
De haagelementen hebben een breedte van 120 cm. Bij de plaatsing dient u rekening te houden met een werkende breedte van 130-132 cm inclusief palen en beugels. Voor een haagelement van 120 x 180 cm wordt bij het gebruik van houten palen aanbevolen 4 bevestigingsbeugels per haagelement te gebruiken. Bij het gebruik van metalen palen zijn dit 2 tussenbeugels per paal. Voor een element van 120 x 220 cm is dit aantal bij houten palen 6 stuks per haagelement en bij metalen palen 3 tussenbeugels per paal. Voor metalen palen zijn aparte eindbeugels voor het eind of een hoek in de haag verkrijgbaar. Beugels voor houten palen zijn universeel te gebruiken.                                                   
Tijdstip plaatsing:
Met uitzondering van vorstperioden, is de ‘Kant & Klaar Haag’ het hele jaar door te plaatsen. In verband met de noodzakelijke verzorging van de hagen, dient plaatsing op nieuwbouwlocaties bij voorkeur te geschieden na of vlak voor oplevering van de woning.  

Grondverbetering
In bijna alle gevallen is het noodzakelijk grondverbetering toe te passen voordat de haagelementen geplaatst kunnen worden. Welke vorm van grondverbetering nodig is, is afhankelijk van regionale omstandigheden en de situatie ter plaatse.  

Irrigatie: 
Na plaatsing is het noodzakelijk regelmatig water te geven, met name gedurende de warme perioden in voorjaar en zomer. Per gift is ongeveer 30 liter per haagelement gewenst. Eventueel kunt u dit automatiseren door middel van een druppelslang en eenvoudige beregeningscomputer. Gedurende het eerste jaar na plaatsing wordt aanbevolen in droge perioden regelmatig water te geven. Een te natte omgeving als gevolg van slechte afwatering op de plantsleuf of storende laag heeft een negatief effect op de wortelvorming van de ‘Kant & Klaar Haag’. De ondergrond goed losmaken en een eventuele drainageslang kan deze problemen voorkomen. Zie ook punt: ‘Grondverbetering’. 

Bemesting:
Het is noodzakelijk om direct bij het plaatsen de haag een aanvullende bemesting te geven. Mest bij voorkeur met een mengmeststof in een (NPK) verhouding 12-10-18 of vergelijkbaar op de wortelkluit. Met name het verteringsproces van de verteerbare plantenbak en doorworteling van de hagen in de ondergrond vergen het eerste jaar extra voeding. In de daarop volgende jaren is het wenselijk om elk jaar in het voorjaar de Kant & Klaar Haag te voorzien van langzaam vrijkomende meststoffen, waarbij het te gebruiken type meststof afhankelijk is van de voedingsgraad van de bodem. Op arme of uitgeputte gronden kunnen aanvullende meststof giften noodzakelijk zijn. Wanneer niet duidelijk is wat en hoe er gemest moet worden, is het verstandig om een bodemmonster te nemen en dit te laten onderzoeken bij een van de grondonderzoek laboratoria in Nederland of België.  

Onderhoud:
In het jaar van de aanplant wordt geadviseerd de haag niet te snoeien. Daarna is het wenselijk om één tot tweemaal per jaar te snoeien om een mooie strakke haag te houden. De beste snoeimaanden zijn mei/juni en september. 

NB: Rood/koperverkleuring van het blad kan in koude perioden ontstaan door het terugtrekken van bladgroenkorrels in de bladcellen. Wanneer het weer warmer wordt worden de bladeren weer groen.