Wanneer u onze materialen toepast is het goed om te weten welke eigenschappen het heeft, waar u rekening mee moet houden. Is iets normaal, of juist niet? Sommige dingen horen gewoon bij het materiaal, terwijl u misschien denkt dat u mindere kwaliteit gekregen heeft.

Belangrijk: Wanneer wij uw bestelling klaar maken zullen wij standaard goed op de kwaliteit van de producten letten, zodat hetgeen wij verzenden binnen de normen valt van hetgeen onderstaand wordt toegelicht.

Om u meer inzicht te geven in het hout en zijn eigenschappen schrijven wij u onderstaande:

Geïmpregneerd tuinhout:

Het geïmpregneerde hout in ons assortiment is Grenen of Vurenhout. Van nature zijn deze houtsoorten voor buitentoepassing minder duurzaam. Ons tuinhout wordt verduurzaamd door het onder hoge druk te impregneren. Bij dit proces wordt het hout erg nat en droogt het vervolgens op natuurlijke wijze terug. Omdat het hout is opgestapeld in grote pakken kan het bij het drogen voorkomen dat er oppervlakkige schimmel op het hout komt. Dit heeft echter geen invloed op de kwaliteit, levensduur of constructieve eigenschappen van het hout. Deze schimmel is alleen oppervlakkig en kan er eenvoudig worden afgewassen, als u dit niet doet zal het er vanzelf afregenen.

Door het impregneren krijgt het hout een licht groene kleur, dit zal in de buitenlucht echter snel bijtrekken. Ook witte of groene spikkels en vlekken op het hout zijn een gevolg van impregneren. Dit zijn zouten die op het hout zitten. Deze zullen na enkele regenbuien ook vanzelf wegtrekken.

Door het natuurlijk terugdrogen van het hout kunnen er ook scheurtjes en scheuren in het hout trekken. Dit zijn droogtescheuren en hebben geen invloed op de levensduur of constructieve eigenschappen van hout. Hout werkt, wat betekent dat het krimpt in de zomer en uitzet in de winter (circa 1mm per 5 cm breedte). 


Andere eigenschappen van geïmpregneerd zachthout zijn:

- Hout kan harszakjes en hars bevatten. Dit kan, vooral in de zomer, voor plakkerige / witte strepen zorgen.
- Hout bevat vlammen, naden en knoesten die in de zomer open kunnen gaan staan. Dit is echter niet van invloed op de kwaliteit van het hout.
- Hout kan ruwe plekjes en randen bevatten, dit wordt veroorzaakt door de zogenaamde schaaf “slag”.
- Hout kan heel soms mini boorgaten bevatten. Deze zijn gevormd door insecten, toen de boom nog aan het groeien was en hebben geen invloed op het hout, de levensduur en de constructieve eigenschappen ervan.
- Hout kan zijn kromgetrokken of getordeerd, als stelregel wordt in de houtbranche aangehouden circa 5% van het geleverde hout een kromming mag bevatten. Normaal gesproken is dergelijk hout ook prima te verwerken. Extreem krom hout wordt uiteraard niet uitgeleverd.
- Geen twee producten kunnen ooit volledig gelijk zijn qua kleur of structuur. Dit betekent dat ook in een eindproduct kleurverschil kan zitten als het een samengesteld product betreft. Uiteraard zullen wij uw bestelling zo zorgvuldig mogelijk klaar maken.
 

schimmel.jpg    rissbildung.jpg    harzaustritte.jpg    

rauheoberfl.jpg    salzausbluehungen.jpg    farbgebung.jpg  

maserung.jpg    markroehre.jpg


Kortom, hout is een levend product waar je erg veel mooie dingen mee kunt doen. Let er bij de verwerking alleen altijd goed op dat bovenstaande  zaken kunnen voorkomen en dat deze verder geen invloed hebben op de levensduur, kwaliteit of constructieve eigenschappen van het hout.

Het kan zijn dat door kleurverschil, zoutsporen van het impregneren of bijvoorbeeld droogtescheuren het hout er iets minder aantrekkelijk uit kan zien maar dit trekt normaliter snel bij. Op de benoemde houteigenschappen kunt u dus ook geen reclamaties doen.

Hardhout

Hardhout is van nature erg hard. Hoe harder het hout, des te meer kans op kromtrekken, scheuren of torderen. Scheurvorming is vooral bij planken op de kopse kanten. Wanneer u aan beide kanten van de scheur schroeft heeft dit geen invloed op de kwaliteit van de constructie. 

Net als bij geïmpregneerd tuinhout kunt u bij hardhout last hebben van schimmelvorming, scheurvorming, ruwe oppervlakken, verkleuring en heel zelden harsvorming.

Vrijwel alle hardhoutsoorten hebben last van kromming. Extreem kromme palen worden door ons niet uitgeleverd. Palen die 1-zijdig krom zijn, kunnen prima verwerkt worden. Plaats de kromming altijd in de lijn van de schutting mee. U kunt de paal dan altijd recht drukken en bevestigen.

Oneffenheden als verkleuring, schimmelvorming en watervlekken zullen na bevestiging vanzelf verdwijnen door weersinvloeden. Ook kleuronderscheid zal snel verminderen. Wanneer u het hout behandeld met hardhout olie zal dit direct minder zichtbaar zijn.

Natuurlijke tuinschermen & tuinschermen op rol.

Dit zijn volledige natuurproducten, welke sterke verschillen onderling kunnen laten zien. dit verschilt per product, maar in een samengesteld product kunnen ook kleurverschillen voorkomen. Deze kleurverschillen zullen echter bij toepassing in de tuin snel wegtrekken. Bovendien zijn natuurlijke schermen nooit helemaal zichtdicht, behalve als wij dit duidelijk aangeven bij de productomschrijving.

Bij wilgenschermen kunnen tussen de verschillende afmetingen van de schermen ook verschillen bestaan. zo worden wilgenschermen van 180x90 normaliter van fijnere wilgentakken gevlochten dan wilgenschermen van 180x180 cm.

De tuinschermen op rol zijn gevlochten met ijzerdraad. Na uitrollen dient u de rol wat op te rekken om de gestelde maat te halen. De lengtemaat (bijv. 500 cm) mag overigens maximaal 5-10% afwijken.

Bouwstaalmatten/Draadmatten

Bouwstaalmatten worden veelal gebruikt als erfafscheiding, maar zijn geproduceerd volgens de norm bouwmateriaal. De paketten worden verpakt, geladen en gelost d.m.v. stalendraden. T.p.v. de hijsdraden kan het zijn dat er lichte kromming in de draad zit. Dit is echter eenvoudig bij te buigen. Draadmatten met scherpe krommingen zullen wij niet uitleveren.

Alle bouwstaalmatten van 2 x 3 mtr. zijn buitenom voorzien van kleine stekeindjes. De tuinpanelen van 90 en 180 x 180 cm zijn wel rondom glad afgewerkt.

Al onze gegalvaniseerde bouwstaalmatten van 2 x 3 mtr. zijn na het lassen verzinkt, dus gedompeld. Deze zullen nergens roestvorming krijgen, tenzij ze beschadigd of bewerkt worden. De tuinpanelen van 90 en 180 x 180 cm zijn van gladde verzinkte draad gelast en geknipt. Deze kunnen dus op de lassen en kopzijden roestvorming vertonen. Dit zal echter van minimale invloed zijn op de kwaliteit.

Gegalvaniseerde bouwstaalmatten kunnen door oxidatie altijd wat oneffenheden of kleurverschillen hebben. Na bevestiging zal dit echter snel wegtrekken. Bij achteraf verzinken kunnen er ook wat scherpe deeltjes/puntjes aan de matten zitten.

Hedera Hibernica

Ieder jaar gebeurd het weer dat klanten in het najaar verschrikt contact opnemen als de Hedera klimplanten of Kant en Klaar hagen roodbruin kleuren in het najaar. Rood-koperverkleuring van het blad kan in koude perioden ontstaan door het terugtrekken van bladgroenkorrels in de bladcellen. Wanneer het weer warmer wordt worden de bladeren weer groen.
 

Aanbieding

© 2011 - 2019 de Jong Handelsonderneming B.V. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel